Незважаючи на повсюдність вирощування картоплі в Україні, не всі городники знають, як правильно її доглядати. Ще б пак, поки одні українці старанно його поливають, інші вважають, що він виросте сам по собі – треба лише колорадських жуків збирати, а вода – справа десята.

Агрономи з цього приводу нагадують, що картопля відноситься до вологолюбних культур і буде дуже вдячна за полив.

Однак відразу після посадки поливати картоплю не варто, інакше вона сильно витягнеться вгору. Листя стане великим і сильним, а коренева система ослабне. Дочекайтеся появи хоча б 4 листочків, і тоді можна розпочати поливи.

Експерти рекомендують обов'язково поливати картоплю під час цвітіння, оскільки саме у цю фазу зростання закладається майбутній урожай, визначається кількість та розмір бульб. Таким чином, під час цвітіння достатня кількість вологи безпосередньо впливає на врожайність картоплі.

Урожай картоплі: скрін з відео

Так, якщо з моменту появи бутонів до припинення зростання бадилля, картопля відчуватиме брак вологи, то можна втратити до третини врожаю.

Популярні новини зараз

Шикарна закуска: рецепт печериць в беконі з сиром. Робимо у духовці

"Начебто без білизни": Леся Нікітюк "засвітила" ніжність під сукнею. Фотограф зловив момент

Показати ще

У той же час надлишок вологи небезпечний для картоплі грибковими захворюваннями та гниллю. Картопля, вирощена на перезволоженій ділянці, погано зберігається, має досить низькі смакові якості.

У середньому дослідники рекомендують по можливості поливати картоплю приблизно раз на 10 днів, якщо немає дощів. Для перевірки вологості можна опустити палець на 5 см під землю – якщо ґрунт сухий, то варто полити овочі.

Як часто поливати картоплю - залежить також від сорту овочів, типу ґрунту та погодних умов.

Наприклад, суглинний грунт добре утримує вологу. Якщо до цього додасться помірний клімат, з дощами і без тривалих спекотних днів ( територія Карпат) - у таких умовах поливи цілком можна замінити підгортанням та розпушуванням. Волога затримується в землі, повітря простіше проникнути до коріння, і це ідеально сприятиме розвитку картоплі.

А от у спекотних та посушливих регіонах (Херсонська, Миколаївська області) поливи краще не ігнорувати.

На глинистих ґрунтах, які добре зберігають вологу, можна скоротити полив до пари разів на місяць.

До речі, важливо не лише вчасно поливати картоплю, а й робити це правильно. Так, поливати картоплю слід із розрахунку 2-3 літри води на кущ і лише теплою водою (попередньо нагрітою в бочках до +22).

До речі, найефективнішим вважається полив картоплі в міжряддях - при такому варіанті волога рівномірно вбирається у всі кущі.

Після кожного поливу ґрунт потрібно розпушувати, оскільки зволожений ґрунт ущільнюється і надалі ускладнює доступ вологи та повітря до коріння.

Кращий час для поливу – ранок чи вечір, вдень волога випаровується надто швидко, не встигаючи проникнути у ґрунт.

Припиніть полив за 2-3 тижні до збирання врожаю.

Читайте також:

Ви збиратимете часник відрами: що потрібно розкидати по грядці для багатого врожаю

Цього року черешня здивує вас урожаєм: як правильно її підгодувати, щоб гілки ломилися від ягід

Як виростити абрикос із кісточки, щоб він шикарно плодоносив і дивував урожаєм