Наразі Чехія є третьою за кількістю зареєстрованих українських біженців у регіоні після Польщі та Німеччини.

З 1 вересня 2024 року українські біженці в Чехії повинні знайти нове житло або домовитися про оплату нинішнього, якщо термін безкоштовного проживання перевищує 90 днів. Однак, вразливі категорії населення можуть отримати фінансову допомогу та збільшені виплати на житло від уряду Чехії.

Про це повідомляє proukrainu.blesk.cz. Міністерство внутрішніх справ Чехії пояснює, що система екстреного проживання та притулку була задумана як тимчасове рішення і не призначена для довготривалого використання. Зміни, які набудуть чинності з 1 вересня 2024 року, спрямовані на повернення системи до її початкової ролі – надання можливості безкоштовного проживання безпосередньо після прибуття біженців.

Підтримка для вразливих категорій

Для вразливих категорій осіб, які не зможуть самостійно орендувати житло, передбачені компенсаційні та засоби соціальної підтримки. Міністерство праці Чехії зазначає, що таким категоріям будуть доступні наступні види допомоги:

  • фінансова допомога;
  • збільшені виплати на житло: 6 000 крон на особу в зареєстрованому житлі та 4 800 крон на особу в незареєстрованому житлі;
  • надзвичайна невідкладна допомога (MOP) у разі втрати або загрози втрати житла, яка може бути призначена повторно впродовж року до 20 розмірів прожиткового мінімуму.

Юридична консультантка з МОМ (Міжнародна організація з міграції) Тереза Ібрагім повідомила, що Міністерство праці Чехії готує додаткові виплати для вразливих осіб, але деталі щодо сум та умов отримання ще не оприлюднені. Ольга Черепюк, керівниця центру "Світло", в інтерв’ю ProUkraїnu зазначила, що виплати на житло планують підвищити до 8 000 крон на особу в зареєстрованому житлі та до 6 000 крон на особу в незареєстрованому житлі, однак ці зміни ще перебувають на стадії законопроєкту.

Популярні новини зараз

Грандіозний скандал із Тищенком: петиція про позбавлення його мандата набрала вже половину необхідних голосів

Коли хочеться їсти, а часу на приготування немає: рецепт швидких млинців по-фінськи, які робляться в духовці

Маринуємо в рукаві: як приготувати кабачки з часником та гірчицею. Швидкий рецепт

Назвали "дівчинкою за викликом": як виглядає дочка Івана Урганта. Але схожа на хлопчика

Показати ще

До слова, ціни на квартири в Чехії залежать від віддаленості району, наявності метро поблизу та зручностей в помешканні.

При цьому варто знати про різні типи житла в цій країні:

  • 1 кк – означає, що квартира складається з 1 кімнати з кухонним куточком, іншими словами це студія.
  • 1+1 – означає 1 кімнату та відокремлену кухню.
  • 2 кк – це двокімнатна квартира, де одна з кімнат суміщена з кухонним куточком.
  • 2+1 – 2 окремі кімнати та окрема кухня.

Наразі за квартиру 2kk просять від 19 до 25 тисяч крон (приблизно 780-1000 євро) на місяць, разом з комунальними послугами.

Читайте також:

Податки на квартири: скільки українцям доведеться заплатити за своє житло цього року

Готуйтеся до сюрпризів: скільки доведеться віддавати зі своєї зарплати після поновлення податків

Тепер буде як у Європі: зовсім скоро в Україні з'явиться податок на сміття. Що про нього відомо